Pages

Monday, March 15, 2021

Kawa of Care - Cybersmart

Challenge #1







Proud of being Brown - Reading

 Today Mrs Tofa Asked me and my reading group to make up a poem about being brown, It took me awhile because i had to think alot about the words i had to use in this poem. Heres My Poem :)

Poem: 

I’m proud to be brown,

Like the table which me and my family eat on,

I’m brown like the mud which kids play and jump in,

I’m brown like the bark on the tree that kids climb on,

I’m brown like the colour of the wood which you see everywhere,

I’m brown like the smoke buds my parents smoke and throw on to the garden,

I am proud to be brown like all of my family members

I am proud to be brown and I am proud to be an average brown girl who has goals and dreams to chase after. I never listen to the stereotypes about what white people say about us islanders/Polynesians. 

I am proud to be brown because I was raised in a household with brown brothers and sisters. I'm proud to be brown because I was raised right with good, caring and loving parents and siblings.

I am proud to be brown people think im am just a brown kid with no goals, no future and no dreams

Maths - Finding the perimeter of rectangles

 Today Me and my group ( Tahi ) were given a Maths task about Finding the perimeter of rectangles. This was a bit of a warm for us. is was to find the perimeter of the rectangles. Heres how i worked my problems out.



Zones of Regulation

 


Wednesday, March 10, 2021

Mata i Pusi - Reading - Question & Answers

 Today and Yesterday we were given reading activities to discuss and finish with our group. I worked independently and manged to Finish all my question and Answers about this narrative/article our teacher (Mrs Tofa) had given to me and my group.

Here are the Questions we were given and the answers I had given:

1) Si’aula is struggling with her identity. Is this true or false?

Support your answer with evidence from the text. Answer: it is true, because Si’aula is getting teased about her identity.

2) Si’aula’s mother is proud of her brown skin. She is a confident woman. Answer: Yes she is, she loves the way she is and loves her cultural and being brown skin. She loves to embrace her cultural

3) Why does Si’aula think it is easier for her mother? Answer: She thinks it's easier for her mum because her mum is brown skin and she is white like her father with green eyes when she wishes she had brown eyes long black hair and brown skin.

4) Why do you think Si’aula didn’t want her Nana to sing when they were walking to school? Answer: because Ti’aula felt embarrassed about her grandmother singing and was afraid that the palangi girls might mock her for being a white samoan.

5) What does Mata i Pusi mean? Answer: Mata i Pusi - Eyes of a cat 

6) What cultural elements are included in this narrative. Discuss in your group and list these. Answer: The Cultural elements included in this narrative are: Samoan Language, Symbols, Values, Ideas and Definitions.

7) Looking at the images, what suggests Si’aula’s family are Pacific Islanders? Answer: The images that were uploaded on to the story explains and tells us that they are polynesians and are full Samoan/Palagi.

8) What nationality is dad? How do you know? Answer: Ti’aula’s dads is full palangi.

Tuesday, March 2, 2021

Maths Problem

 So today we had our Virtual maths and we were given a Problem and this is how I *tried Sovle it:

If Roimata allows 3 biscuits for each person and there are 12 biscuits in a packet, how many packets of biscuits does she need?

3 X 172 =

3 x 100 = 300 3 X 70 = 210 3 X 2 = 6 Total of Biscuits was= 516 516 / 12 = 43 So Roimata needs 43 packets of biscuits

ENJOY :/

Tuesday, February 16, 2021

Treaty of Waitangi group discussion

In our discussion with Mrs Tofa we talked about the Treaty of Waitangi. The things
we talked about was when the Treaty of Waitangi was signed in the 1840’s and
the marriage they talked about was now a divorce. And about the freedom that
the Maoris wanted. We also talked about genocide. We also learned that
genocide means when someone takes the lifes of a large amount of people
from a certain nation or ethnic group. Another thing we also found out
was that they couldn’t speak Te Reo in schools because it was against the
rules. We also talked about how their language was suppressed by force
and how they were finally recognized in 1980 as a culture and how they
finally had a voice. Another thing we also found out is that it took them
140 years to be recognized as a culture and 32 years later they're still
fighting the system for retribution.