Pages

Showing posts with label Reading. Show all posts
Showing posts with label Reading. Show all posts

Wednesday, March 17, 2021

Questions & Answers - Brown Brother

On Monday me and my reading group were given an activity which was question we had to answer about Brown Brother which was a poem made by Joshua Iosefo. Joshua is a 17 year old who is a prefect at Auckland's mount Roscoe grammar. He made a inspiring speech about brown brother, brown brother is his way of saying he loves being brown and there is nothing to be embarrassed about. so here are the questions me and my were given and my answers:

Questions & Answers:

Who is Iosefa’s main audience?

Answer: His main audience is the world.

What was the purpose of his speech?

Answer: His speech is about what racism does.

Was he successful in sending his message to his target audience?

Answer: Yes, He was very successful in getting his message to his target audience. 

What can we learn from his speech?

Answer: what i learned from that little speech was, to not be embarrassed by the colour of my skin and to be proud of being brown.

How many views has Iosefa had on his speech? Why do you think people have viewed his speech?

Answer: Joshua had gotten “216,753” views on his poem about brown brother. And I think people viewed his video because they wanted to help spread the word of being brown.

Is there evidence people do not agree with his speech? What are their arguments?

Answer: No, i don’t think that there is evidence that people disagree with him. If there is, I will never agree to what they say about the speech.

Monday, March 15, 2021

Proud of being Brown - Reading

 Today Mrs Tofa Asked me and my reading group to make up a poem about being brown, It took me awhile because i had to think alot about the words i had to use in this poem. Heres My Poem :)

Poem: 

I’m proud to be brown,

Like the table which me and my family eat on,

I’m brown like the mud which kids play and jump in,

I’m brown like the bark on the tree that kids climb on,

I’m brown like the colour of the wood which you see everywhere,

I’m brown like the smoke buds my parents smoke and throw on to the garden,

I am proud to be brown like all of my family members

I am proud to be brown and I am proud to be an average brown girl who has goals and dreams to chase after. I never listen to the stereotypes about what white people say about us islanders/Polynesians. 

I am proud to be brown because I was raised in a household with brown brothers and sisters. I'm proud to be brown because I was raised right with good, caring and loving parents and siblings.

I am proud to be brown people think im am just a brown kid with no goals, no future and no dreams

Zones of Regulation

 


Wednesday, March 10, 2021

Mata i Pusi - Reading - Question & Answers

 Today and Yesterday we were given reading activities to discuss and finish with our group. I worked independently and manged to Finish all my question and Answers about this narrative/article our teacher (Mrs Tofa) had given to me and my group.

Here are the Questions we were given and the answers I had given:

1) Si’aula is struggling with her identity. Is this true or false?

Support your answer with evidence from the text. Answer: it is true, because Si’aula is getting teased about her identity.

2) Si’aula’s mother is proud of her brown skin. She is a confident woman. Answer: Yes she is, she loves the way she is and loves her cultural and being brown skin. She loves to embrace her cultural

3) Why does Si’aula think it is easier for her mother? Answer: She thinks it's easier for her mum because her mum is brown skin and she is white like her father with green eyes when she wishes she had brown eyes long black hair and brown skin.

4) Why do you think Si’aula didn’t want her Nana to sing when they were walking to school? Answer: because Ti’aula felt embarrassed about her grandmother singing and was afraid that the palangi girls might mock her for being a white samoan.

5) What does Mata i Pusi mean? Answer: Mata i Pusi - Eyes of a cat 

6) What cultural elements are included in this narrative. Discuss in your group and list these. Answer: The Cultural elements included in this narrative are: Samoan Language, Symbols, Values, Ideas and Definitions.

7) Looking at the images, what suggests Si’aula’s family are Pacific Islanders? Answer: The images that were uploaded on to the story explains and tells us that they are polynesians and are full Samoan/Palagi.

8) What nationality is dad? How do you know? Answer: Ti’aula’s dads is full palangi.

Thursday, August 6, 2020

How to make a raised garden bed - Victoria M

For a 4-by-8-foot bed, you’ll need
 Two 2-by-12 planks, each 8 feet long
 Two 2-by-12 planks, each 4 feet long
12 pieces of rebar, each 2 feet long
 A rubber mallet
 Newspaper or cardboard
 Soil to fill the finished frame
Position your boards.
  1. On a level section of ground, lay the boards down with their inner corners touching.
Prop up the short sides.
  1. Use a piece of rebar at the center of each for temporary support. Next, prop up the second long side and adjust the alignment of your frame as necessary.
Add more support.
  1. Hammer rebar a few inches deep a foot from each corner of the short sides and remove the temporary supports. Add two pieces of rebar 2 feet apart along each long side.
Fill it up.

  1. Line the bottom of your frame with newspaper or cardboard and wet it thoroughly. Finally, fill your bed with soil to within a few inches of the top.

My Winter Planting Calendar - Victoria M



Tuesday, June 9, 2020

Harakeke


This week for reading we've been learning about harakeke. In this reading Miiana and I been working together and answered 2 questions about harakeke. This was so much fun to do and I really enjoyed doing this and learning something new about harakeke.